Diamant

Diamant: De populairste, hardste en meest waardevolle edelsteen ter wereld is de diamant. Het is de schittering die na het slijpen ontstaat die diamant zo bijzonder maakt. Als goudsmid en liefhebber van diamanten geef ik je hieronder wat kenmerken/criteria van diamanten.De waarde van een diamant wordt bepaald door de 4 c’ s : Carat, Clarity, Color en Cut.

Cut (Slijpsel): Het Slijpsel is ook van invloed op de waarde van een diamant. De bekenste slijpvorm van een edelsteen is de briljant. Deze ronde vorm is bijzonder omdat het de unieke eigenschappen van een diamant het beste naar boven brengt. De diamant schittert het meest als hij briljant is geslepen. Er zijn natuurlijk ook nog andere bekende slijpvormen zoals de Princess, de vierkant geslepen diamant en de Pendelogue (peervormig).

Kleur (Color) van diamanten: De kleur van diamanten heeft een belangrijk effect op waarde van de steen. De kleur varieert van schaal D tot Z, van kleurloos tot lichtgeel. Hoe kleurlozer de diamant is, des te zeldzamer en dus duurder. Bij aankoop van een diamant is het vaak moeilijk te zien wat het verschil is tussen een kleurloze (D – F) en een bijna kleurloze (G – I) steen is, vooral als deze al gemonteerd is in een trouwring. De kleurgradering wordt niet alleen aangeduid met een letter. In de diamant industrie hebben de letters ook een naam meegekregen. Hieronder een overzicht van deze benamingen:

River (D – E) Top Wesselton (F – G) Wesselton (H) Top Crystal (I) Crystal (J – K) Top Cape (L) Cape (M – N) Light Yellow (O – R) Yellow (S – Z)

Helderheid (Clarity) van diamanten: De helderheid van een diamant geeft aan hoe zuiver de steen is. Elke steen heeft onvolkomenheden. Hoe minder van deze insluitsels er in de steen aanwezig zijn en hoe kleiner ze zijn, des te helderder en dus waardevoller de diamant is. Met behulp van een loupe wordt er bij een 10 x vergroting gekeken waar de insluitsels zitten, hoe groot ze zijn en van wat voor type ze zijn. Insluitsels in een diamant kunnen een belemmering vormen voor de weerkaatsing van het licht in de steen en bepalen dus mede de schittering.

Loupe-Clean / Flawless (LC / FL) Geen interne gebreken. Zeer zeldzame en zeer kostbare diamant.

Very, Very Slighty Included /9 (VVS1-VVS2) De insluitsels zijn zeer moeilijk te zien onder 10x vergroting. Zeldzaam en kostbaar.

Very Slighty Included (VS1-VS2) De insluitsels zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Hoge kwaliteit.

Slighty Included (SI1-SI2) De insluitsels zijn zichtbaar onder 10x vergroting. Goede kwaliteit diamant.

Piqué / Included (P1 / I1) De insluitsels en gebreken met het blote oog zichtbaar.

Piqué (P3) De insluitsels en gebreken met het blote oog zichtbaar.

Karaat (Carat) van diamanten Een karaat is de meeteenheid die de sieraden industrie gebruikt voor het wegen van een diamant. Een karaat is gelijk aan 0.2 gram. Vaak wordt het gewicht aangegeven in punten. Een karaat is gelijk aan 100 punten. Zo is een 0.75 karaat steen gelijk aan 75 punten.

Certificaat Hoge Raad Antwerpen (HRD) HRD Antwerpen is de dochteronderneming van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), een particuliere stichting die de Antwerpse diamantsector wereldwijd vertegenwoordigd. Gelegen in het hart van het diamant centrum, bedient de HRD Antwerpen de internationale diamantindustrie al meer dan 30 jaar. De HRD Antwerpen exploiteert het Diamond Lab, het eerste ISO-gecertificeerde lab dat diamanten indeelt naar haar gradatie. HRD levert een van ‘s werelds meest gerespecteerde diamant certificaten.

De HRD Antwerpen staat voor kwaliteit, traditie en de hoogste industrienormen. Alle diamanten vanaf 0.50 karaat kunnen worden voorzien van een HRD certificaat om zo de beste kwaliteit te garanderen.

Fancy diamanten: Er zijn ook diamanten met mooie natuurlijke tinten als roze, rood, blauw en groen. Dergelijke stenen hebben zoveel kleur dat ze niet gesorteerd kunnen worden binnen het D – Z schema. Deze Fancy diamanten zijn bijzonder zeldzaam en net als bij hun kleurloze tegenhanger hangt er een hoger prijskaartje aan.